Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε το 2020 ως το Διεθνές Έτος Υγείας των Φυτών (IYPH) .
Το έτος είναι μια ευκαιρία μιας ζωής για μια παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς η προστασία της υγείας των φυτών μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της πείνας, στη μείωση της φτώχειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Τα φυτά είναι η πηγή του αέρα που αναπνέουμε και το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού που τρώμε, αλλά συχνά δεν σκεφτόμαστε να τα διατηρήσουμε υγιή. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Ο FAO εκτιμά ότι έως και 40% των καλλιεργειών τροφίμων χάνονται λόγω φυτικών παρασίτων και ασθενειών ετησίως. Αυτό αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς αρκετή τροφή για φαγητό και προκαλεί σοβαρές ζημιές στη γεωργία, την κύρια πηγή εισοδήματος για τις αγροτικές φτωχές κοινότητες.

Η υγεία των φυτών απειλείται όλο και περισσότερο. Οι κλιματικές αλλαγές και οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν τροποποιήσει τα οικοσυστήματα, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα και δημιουργώντας νέες θέσεις όπου τα παράσιτα μπορούν να ευδοκιμήσουν. Ταυτόχρονα, τα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο τριπλασιάστηκαν τον όγκο κατά την τελευταία δεκαετία και μπορούν να εξαπλώσουν γρήγορα τα παράσιτα και τις ασθένειες σε όλο τον κόσμο προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα εγγενή φυτά και το περιβάλλον.

Η προστασία των φυτών από τα παράσιτα και τις ασθένειες είναι πολύ πιο αποδοτική από την αντιμετώπιση πλήρους έκτακτης ανάγκης φυτών. Τα παράσιτα και οι ασθένειες των φυτών είναι συχνά αδύνατον να εξαλειφθούν όταν έχουν καθιερωθεί και η διαχείριση τους είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί ο καταστροφικός αντίκτυπος των παρασίτων και των ασθενειών στη γεωργία, τα μέσα διαβίωσης και την επισιτιστική ασφάλεια και πολλοί από εμάς παίζουν κάποιο ρόλο.

Μπορούμε να αποτρέψουμε και να καταπολεμήσουμε τα παράσιτα και τις ασθένειες των φυτών, με μέσα  φιλικά προς το περιβάλλον, όπως μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των επιβλαβών οργανισμών. Αυτή η οικοσυστημική προσέγγιση συνδυάζει διαφορετικές στρατηγικές και πρακτικές διαχείρισης για την ανάπτυξη υγιεινών καλλιεργειών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη χρήση φυτοφαρμάκων. Η αποφυγή δηλητηριωδών ουσιών κατά την αντιμετώπιση παρασίτων όχι μόνο προστατεύει το περιβάλλον αλλά και προστατεύει τους επικονιαστές, τους φυσικούς εχθρούς επιβλαβών οργανισμών, τους ωφέλιμους οργανισμούς και τους ανθρώπους και τα ζώα που εξαρτώνται από τα φυτά.

Έχουμε όλοι ένα ρόλο να παίξουμε

1. Όλοι πρέπει να αποφεύγουν να μεταφέρουν μαζί τους φυτά και φυτικά προϊόντα όταν ταξιδεύουν πέρα ​​από τα σύνορα.

2. Οι άνθρωποι των μεταφορικών εταιριών πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα φορτηγά και τα τρένα δεν μεταφέρουν επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες σε νέες περιοχές.

3. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στους εθνικούς και περιφερειακούς οργανισμούς φυτοπροστασίας που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας.


Πηγή: https://geoponos.eu/

Υπουργική Συνάντηση για ανάδειξη του «Διεθνούς Έτους Φυτοϋγείας 2020» θα διοργανώσει η Κύπρος

Υπουργική Συνάντηση των χωρών που ανήκουν στο πρόγραμμα «Euro-Mediterranean Partnership» θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, στο πλαίσιο ανακήρυξης του έτους 2020 ως Διεθνούς Έτους Υγείας των Φυτών, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και τη Γραμματεία της Διεθνούς Σύμβασης Φυτοπροστασίας.

Με σημερινή έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κύπρος θα αναλάβει, ως κράτος μέλος του Οργανισμού, τη διοργάνωση της εν λόγω Υπουργικής Συνάντησης, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της υγείας των φυτών, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ευαισθητοποίηση του κοινού στον τομέα αυτό.  Η εν λόγω Υπουργική Συνάντηση στοχεύει, παράλληλα, στον προγραμματισμό και υλοποίηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων μεταξύ των αρμόδιων αρχών φυτοπροστασίας των χωρών που θα συμμετέχουν σε αυτή, για ανάδειξη της σημασίας της υγείας των φυτών και φυτικών προϊόντων στο έδαφός τους.

Οι χώρες που ανήκουν στο «Euro - Mediterranean Partnership» και αναμένεται να συμμετάσχουν στην Υπουργική Συνάντηση στην Κύπρο είναι οι εξής: Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία, Τυνησία και Τουρκία.